سبک زندگی فردی و ساختار کنونی خانه شما دو موضوع بسیار تأثیرگذار بر روی طراحی کلی آشپزخانه و کابینتهای آن است. آیا شما یک آشپز حرفهای هستید؟ آیا خانه شما پر رفت و آمد و شلوغ است؟ آیا فضای پیشخوان آشپزخانه (اوپن یا جزیره ) برایتان از اهمیت زیادی برخواردار است؟ این سوالات مواردی هستند که در نظر گرفتن آنها نقش بسزایی در طراحی مطلوب آشپزخانه شما دارند.
نواحی اساسی در آشپزخانه
به طور کلی آشپزخانه دارای چهار ناحیه اساسی است : آماده سازی غذا (مواد اولیه) ، آشپزی، نظافت و ذخیرهسازی . پیش از هرچیزی باید به این نکته پرداخت که این چهار ناحیه باید چگونه و اصولی با یکدیگر هماهنگ شوند. همچنین در کنار توجه به نواحی کاربردی در آشپزخانه باید در نظر داشته باشید که شما از آشپزخانه خانه خود چه انتظاری دارید.
آیا قصد دارید که آشپزخانه فضایی هم برای صرف غذا باشد؟
یا فضایی برای دور همی در مهمانیها و یا اینکه تنها یک فضای کاری و پخت و پز باشد؟ شاید هم میخواهید که آشپزخانه تمام این کاربرد ها را در خود داشته باشد
مثلث کار در آشپزخانه
مثلث کار که از 3 خط فرضی بین نواحی اساسی کاری در یک آشپزخانه تشکیل میشود به کارآمدی و راحتی و کاربرپسندی آشپزخانه کمک شایانی میکند. این سه ناحیه عبارتند از: یخچال، گاز و سینک. حالت بهینه و استاندارد طراحی زمانی است که محیط مثلث کار عددی بین 4/8 تا 6 متر باشد و سینک نقطه مرکزی این مثلث را تشکیل دهد..
اشکال مختلف آشپزخانه
آشپزخانه U شکل
یکی از شکلهای متداول و رایج آشپزخانه است که کارایی فراوانی دارد. در این شکل از آشپزخانه اجزای اصلی بر روی سه ضلع حرف U قرار میگیرد. آشپزخانه یو شکل فضای کار زیادی را در اختیار آشپز یا خانم خانه قرار میدهد. برای ایجاد فضای بیشتر میتوان برای یکی از سه ضلع آشپزخانه از اوپن استفاده کرد.
آشپزخانه L شکل
آشپزخانه L شکل از دو دیواره متصل به هم تشکیل میشود و با توجه به اینکه در گوشه خانه قرار میگیرد از انعطافپذیری و قدرت مانور بالایی هم برای خانههای بزرگ و کوچک برخوردار است. به طور معمول فضای زیادی از میزکار در این آشپزخانه است که آشپزی را راحت میکند.
با طراحی یک جزیره در آشپزخانه L شکل فضا و انعطاف پذیری بیشتری به کاربری آشپزخانه منزل و کابینت ها اضافه میشود.
آشپزخانه G شکل
به نوعی شکل اصلاح شده و تعییر یافته آشپزخانه U شکل است که کاربری بالایی دارد. در شرایطی که امکان اجرا جزیره مجزا وجود نداشته باشد ، وجود حداقل یک دیوار کوتاه (اپن) در آشپزخانه فضای کافی مهیا میشود.
آشپزخانه خطی
طراحی این مدل از آشپزخانه که برای فضاهای کوچک مانند دفتر کار،خانه های بسیار کوچیک و … بسیار مناسب است همه اجزا بر روی یک دیوار نصب میشوند.
آشپزخانه راهرویی (کریدوری)
آشپزخانهای که از هر دو طرف باز است و عرض راهروی آن حداقل 120 سانتیمتر میباشد. در این آشپزخانه همه بخش ها در نزدیکی هم قرار میگیرند تا کاربری و استفاده از آن برای استفاده کننده راحت باشد اما به دلیل شکل راهرویی آن رفت و آمد زیادی از آن رخ میدهد.